رشد فروش موبایل در خاورمیانه برخلاف افت در فروش بازار جهانی
در سال جاری میلادی، بازار گوشیهای هوشمند به طور کلی دچار کاهش فروش شده، اما برخلاف سایر مناطقی همچون آمریکای شمالی، اروپا و آسیای جنوب شرقی، منطقه خاورمیانه با رشد 21 درصدی، نشان داده که در سومین سه ماه سال ۲۰۲۳ مسیر پیشرفت را پیش گرفته است. به گزارش شرکت تحقیقاتی کانالیس، میزان واردات گوشیهای هوشمند به خاورمیانه (به جز ترکیه) در سهماهه سوم سال ۲۰۲۳ به ۱۲ میلیون دستگاه رسیده است. این افزایش نسبت به دوره مشابه سال گذشته نشاندهنده رشد قابلتوجهی است، به ویژه بهطور خاص در کشورهایی مانند عراق که با رشد چشمگیر در بازار گوشیهای ارزان قیمت، پیشتاز هستند. در عین حال، عربستان سعودی نیز با رشد 46 درصدی، نشان داده که در بازار خرید و فروش گوشیهای هوشمند، پیشرفت چشمگیری داشته است. این افزایش در حالی رقم خورده که بازار جهانی در رکودی قرار داشته و تنها ۸ درصد رشد داشته است. با ما همراه باشید تا ببینیم دلیل رشد فروش موبایل در خاورمیانه برخلاف افت در فروش بازار جهانی چیه؟
جزئیات آمار گوشیهای هوشمند خاورمیانه
میانگین رشد فروش تعداد گوشیهای هوشمند در خاورمیانه، با توجه به تحلیل کانالیس، به نسبت کشورهای دیگر، در سال گذشته بالاتر بود. اما رشد ۵۷ درصدی در عراق، این کشور را به عنوان پیشروترین در مقدار رشد تعداد گوشیهای هوشمند در این منطقه تبدیل کرده است. این افزایش بیشتر به دلیل واردات گوشیهای ارزانقیمت، کمتر از ۱۵۰ دلار، از شرکت چینی ترنسیون ( که مدلهای خاص خود را تحت برند اینفینیکس (Infinix) و تکنو (Techno) ارائه میدهد) بوده است. این گوشیهای ارزان قیمت باعث شدهاند که ترنسیون، در سه ماه گذشته، حدود ۴۰ درصد از بازار عراق را به خود اختصاص دهد و با رشد ۲۳۰ درصدی، سهم بیشتری را در این بازار کسب کند. این وضعیت منجر به اختصاص سهم بیشتری از بازار به ترنسیون و کاهش بیش از ۱۸ درصدی در سهم بازار سامسونگ، بزرگترین فروشنده گوشی هوشمند جهان، شده است.
اگرچه سهم سامسونگ در بازار گوشیهای هوشمند روبه کاهش است اما بازار گوشیهای هوشمند در کشورهای خاورمیانه، همچنان تحت تأثیر قدرت سامسونگ قرار دارد. در عربستان و امارات، سامسونگ با سهم ۳۱ درصدی، هنوز رهبری خود را حفظ کرده است. در قطر و کویت نیز این شرکت با سهمهای به ترتیب ۴۶ درصد و ۶۲ درصد، از بقیه رقبا پیشی میگیرد. اپل، با سهم ۱۶ درصد در امارات و ۲۵ درصد در عربستان، در جایگاه دوم قرار دارد. از طرف دیگر، در قطر و کویت، شیائومی در جایگاه دوم حضور دارد. امارات، به ویژه شهر دبی، یکی از بازارهای اصلی فروش گوشیهای اپل در خاورمیانه است و با توجه به نمودار فروش آیفون ۱۵ در سهماهه چهارم، قابلیت افزایش سهم اپل در بازار کشورهای پرسود خلیج فارس در دوره آینده وجود دارد. البته طبق معمول ایران جزو آمارهای رسمی شرکت های تولید کننده موبایل به شمار نمیره و بخشی از این گوشی های هوشمند، به خصوص در بازار امارات؛ به صورت غیر مستقیم وارد بازار ایران میشه. با توجه به آمارهای گمرکی در 6 ماه ابتدای سال 1402 حدود 4.8 میلیون دستگاه گوشی موبایل وارد ایران شده که به نسبت 13.7 میلیون دستگاه گوشی در سال 1401 کاهش چشمگیری رو داشته.
فروش بیشتر گوشیهای اقتصادی در خاورمیانه
میزان فروش گوشیهای هوشمند در منطقه خاورمیانه به ویژه در بازارهایی مانند عربستان سعودی، کویت و قطر، با توجه به ترجیحات مصرفکنندگان، به شدت در حال تغییر است. بر اساس تحلیلها، گوشیهای هوشمند با قیمت کمتر از ۲۰۰ دلار در این بازارها جایگاه بسیار خوبی دارند و برندهای چینی مانند شیائومی، ترنسشن و آنر، با تمرکز کردن بر روی این بازار، بیشترین سهم فروش را به خود اختصاص دادهاند.
برندهای مختلف همچون ترنسیون سهمی از بازار را به خود اختصاص دادهاند و با معرفی مدلهای مختلف در بازارهای عربستان و عراق، در تلاش برای گسترش فروش و حضور خود در این بازار هستند. در عین حال، شیائومی و آنر نیز با استفاده از تبلیغات فراوان و قیمت مناسب، تلاش میکنند تا در این بازار پایداری بیشتری کسب کنند، اما جلب مشتریان در این بازارها نیازمند سرمایهگذاری مداوم و استراتژیهای بازاریابی مناسب است.
همچنین، برندهای نوظهور مانند اوپو و آنر، با ارائه گوشیهای تاشو، در تلاش برای رقابت با سامسونگ در این بازارها هستند، اما مصرفکنندگان در این مناطق همچنان انتخاب نام برند برای خرید محصولات موجود در بازار برای آنها اهمیت بیشتری دارد.
تلاش برای افزایش خردهفروشی در عربستان و امارات
در حالی که منطقه خاورمیانه با چالشهایی در حوزه قیمت نفت مواجه است، بخشهای غیرنفتی اقتصاد این منطقه قادر به تقویت بازار مصرفی میباشند. رشد و پیشرفت قابل توجهی در اقتصاد غیرنفتی کشورهای عضو شورای همکاری خلیج فارس دیده میشود که به تحولات دیجیتالی در بخشهایی از جمله خردهفروشی، تولید، بهداشت و درمان و سرگرمی و تفریحات مرتبط میشود. متخصصان کانالیس افزایش چشمگیر صنعت خردهفروشی در عربستان و امارات را در طی پنج سال آینده پیشبینی میکنند.
هرچند، فروشندگان گوشیهای هوشمند باید به این نکته توجه کنند که ورود به بازار خردهفروشی در خاورمیانه با هزینههای خود همراه است و همچنین برای حضور بهتر در این بازار، به برقراری روابط مؤثر با نهادها و آموزش نیروها در محیط کار نیاز دارند. این تحلیل ها نشان میدهند که با توجه به تحولات در بخشهای غیرنفتی، اقتصاد منطقه خاورمیانه قادر است با وجود چالشهایی از جمله قیمت نفت و وضعیت ژئوپولیتیکی، رشد و پیشرفت خود را ادامه دهد.
جمع بندی
در سهماهه سوم سال ۲۰۲۳، منطقه خاورمیانه شاهد رونق قابل توجهی در بازار گوشیهای هوشمند بوده است. مؤسسه تحقیقاتی کانالیس گزارش داده که تعداد گوشیهای هوشمند عرضه شده در این منطقه (به جز ترکیه) به بیش از ۱۲ میلیون دستگاه رسیده است که نشان از رشد 21 درصدی نسبت به مدت مشابه سال گذشته دارد. این رشد نشان دهنده علاقه مردم خاورمیانه به استفاده از فناوری گوشیهای هوشمند است، در حالی که بازار جهانی در رکود قرار دارد و تنها ۸ درصد رشد داشته است. افزایش فروش در بازار گوشیهای هوشمند به ویژه در کشورهایی همچون عراق و عربستان سعودی نشان میدهد، که کشورهای خاورمیانه با رشد چشمگیر در این زمینه، پیشتاز هستند.
اولین دیدگاه را ثبت کنید